maandag 23 april 2012

Persbericht, april 2012

Het verhaal achter de Struikelstenen in Osse straten
Expositie in de Bibliotheek Oss: 'Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is'

Van dinsdag 24 april tot en met zaterdag 16 juni 2012 is er in de Bibliotheek Oss een bijzondere tentoonstelling te zien over Struikelstenen. In 2011 zijn in het trottoir voor woonhuizen in de Dr. Hermanslaan, Spoorlaan en Goudmijnstraat in Oss 56 struikelsteentjes geplaatst ter nagedachtenis van de voormalige joodse bewoners die in de tweede wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen. In samenwerking met initiatiefneemster
Conny Leijten organiseert de Bibliotheek Oss rondom de tentoonstelling een aantal activiteiten waarin het persoonlijke verhaal achter elke struikelsteen wordt verteld.

Lezing, rondleiding en blog
Op maandag 14 mei geeft Conny Leijten om 20.00 uur een lezing in de Bibliotheek en de toegang is gratis. Op zaterdag 19 mei is er een rondleiding georganiseerd langs de geplaatste struikelstenen onder begeleiding van Conny Leijten en stadsgids Jan Ulijn.
Het startpunt is bij de Bibliotheek om 14.00 uur. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden bij de bibliotheek, maximaal 25 personen kunnen aan de rondleiding deelnemen.
Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling op vrijdag 27 april wordt een blog over de Struikelstenen in Oss geïntroduceerd, te vinden op http://struikelstenenoss.blogspot.com/

Struikelstenen
Struikelstenen zijn feitelijk niet meer dan betonnen keien van 10x10x10 cm met een messing bovenplaat. Daarin is de naam en geboortedatum van een persoon gegraveerd, de datum van deportatie en de datum en plaats waar het slachtoffer is vermoord.
De Struikelstenen maken deel uit van een internationaal project ‘Stolpersteine’, dat zich uitstrekt tot bijvoorbeeld Italië en de Oekraïne. Het is gestart door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, een kind van nazi-ouders, die met deze actie herinneringstekens plaatst voor alle slachtoffers van het nationaal-socialisme. Voor hem zijn de stenen een manier om boete te doen en zijn schaamte te compenseren. Hij maakt de stenen in zijn eigen atelier en
plaatst ze zoveel mogelijk eigenhandig. “Um den Stein lesen zu können, muss man sich vor dem Opfer verbeugen” (Gunter Demnig).
Voor een stad en een samenleving zijn de stenen een middel om de verhalen van de veelal joodse slachtoffers levend te houden voor nieuwe generaties. In tientallen steden in Nederland, maar ook in andere landen die bij de tweede wereldoorlog betrokken waren, zijn al zo’n 30.000 ‘struikelstenen’ geplaatst.

Struikelstenen in Oss
Het initiatief voor de 56 struikelstenen die in Oss zijn geplaatst, is genomen door bewoners van de Dr. Hermanslaan, bewoners en nabestaanden vanuit de Goudmijnstraat en Spoorlaan hebben zich hierbij aangesloten. De huidige stenen zijn bekostigd met de bescheiden winst van het boek: Dr. Hermanslaan, gewoon een bijzondere straat en diverse
giften van particulieren.
Tijdens de tentoonstelling in de Bibliotheek Oss vindt u achtergrondinformatie over de persoonlijke verhalen achter de struikelstenen in deze drie Osse straten. De informatie is verzameld met behulp van Conny Leijten, nabestaanden van de slachtoffers, het Stadsarchief Oss en het Brabants Historisch Informatie Centrum.
Hopelijk zal de tentoonstelling in de Bibliotheek Oss ertoe leiden dat andere Osse inwoners worden geïnspireerd om hun ‘steentje’ bij te dragen, zodat alle Osse gedeporteerden een gedachtenissteentje voor hun voormalige woonhuis krijgen en de geschiedenis niet wordt vergeten.

Einde persbericht.
Contact: struikelstenenoss@gmail.com
Giften Op ASN  bank: 70.81.05.823, t.n.v. N. Schouten, Oss . 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten