zaterdag 27 januari 2018

Holocaust Memorial Day

Dit is Emma Zilverberg

Foto: Werkgroep Struikelstenen Uden en Werkgroep Struikelstenen Oss

Onderstaand krantenartikel van 26 januari 2018 uit het Brabants Dagblad over de Holocaust Memorial Day in Uden waar dit jaar stil wordt gestaan bij Emma Zilverberg uit Oss. Aanstaande zondag 28 januari 2018 wordt in het gemeentehuis in Uden een lijst met 72 namen voorgelezen van slachtoffers die Udense roots hebben. Speciaal op die dag wordt een In Memoriam-boekje gepresenteerd waarin alle 72 slachtoffers zijn verzameld met van iedere persoon een geboorte- en sterfdatum plus een foto.
Deze Holocaust Memorial Day in Uden wordt elk jaar georganiseerd door Louise Jacobs (84 jaar) uit Uden. Zij wordt daarin bijgestaan door een team. Erna de Klein, lid van de Werkgroep Struikelstenen Uden, is één van een aantal personen die de namen van de slachtoffers zal oplezen.
Bovenstaand een foto van Emma die niet ouder werd dan 1,5 jaar. Emma was het dochtertje van Hasje en Rozet Zilverberg-van Zwanenbergh, zij woonden in de Molenstraat 143 te Oss. Haar opa Sam, oom Louis, tante Netty (allen uit de Hescheweg 22) zijn net als haar moeder Rozet geboren in Uden. Zij hebben allemaal op 10 april 2014 een struikelsteen gekregen.
Toen ons boek "Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss" werd gedrukt, hadden wij nog geen foto van Emma en haar ouders. Wel had Annet Teunissen een schilderij gemaakt en Jan Emeldus het onderstaande gedicht:

Gedenk deze baby

Was zij niet meer dan een naam
en een datum van leven en dood?
Genoot zij niet van de slaap der onschuldigen
en werd ze ‘s morgens niet voorzichtig
wakker gekust door een zorgzame moeder?

Zij keek veel te vroeg
in de holle ogen van de dood

Jan Emeldus


Holocaust Memorial Day
Zondag 28 januari in de Raadzaal van de Gemeente Uden
11.30 uur Ontvangst in de hal van de Gemeente Uden
12.15 uur Aanvang Herdenking in de Raadzaal van de Gemeente Uden
Gemeente Uden: Markt 145, 5401 EJ Uden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten