zondag 29 maart 2015

Nieuwsbrief 8Nieuwsbrief Werkgroep Struikelstenen Oss nr 8

Stadsarchief en Werkgroep Struikelstenen Oss:
de Tweede Wereldoorlog
Hoes van de DVD
Maandag 16 maart vond de voorvertoning plaats van de film ‘Ik ken hun namen’ over het lot van Joodse Ossenaren in de Tweede Wereldoorlog.  Deze film werd gemaakt op verzoek van de Werkgroep Struikelstenen Oss. Regisseur Henri Schuurmans en andere leden van Filmclub Oase maakten deze film naar aanleiding van de 263 Struikelstenen die in Oss zijn gelegd voor de slachtoffers van de Holocaust. Het scenario is geschreven door Conny Leijten, auteur van het boek ‘Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss’. De dvd is voor € 10 te koop bij het Stadsarchief aan de Peperstraat en de VVV in de Spoorlaan.
Film ‘Ik ken hun namen’

In de film vertellen Ossenaren wat zij zich herinneren van de Joodse families die voor en tijdens de oorlog in onze stad woonden. Het overgrote deel van hen is gedeporteerd naar de vernietigingskampen en daar vermoord. Er komen ook drie Joodse kinderen van toen, die de oorlog hebben overleefd, aan het woord over hun ervaringen op onderduikadressen.
Paul Spanjaard, historicus en beleidsmedewerker van de gemeente Oss vormt de verbindende
schakel tussen de scenes. Hij vertelt hoe de bezetter geleidelijk aan beperkende maatregelen voor Joden invoerde en hen hun rechten afnam. Zo werden zij uitgesloten, van andere burgers geïsoleerd en uiteindelijk naar de kampen afgevoerd. In 30 minuten geeft deze film een indringend beeld van hoe de Jodenvervolging in Oss in zijn werk is gegaan.

 

Brabantse Film Manifestatie

De film is ingezonden naar de Brabantse Film Manifestatie die in 2015 wordt georganiseerd door Filmclub Ersa. De film wordt op 12 april in Klooster Mariadal in Roosendaal vertoond en dingt mee naar de hoofdprijs voor de beste Brabantse film 2015 en een nominatie voor het landelijk NOVA Filmfestival.

Filmvertoning en lezing bevrijdingsdagboeken

Op donderdag 30 april wordt om 16.00 uur en 19.30 uur de film ‘Ik ken hun Namen’ in het Stadsarchief vertoond. Na de pauze zal archivaris Agnes Lewe de nieuwste publicatie uit de serie ‘Verhalen uit het Stadsarchief’ presenteren: de bevrijdingsdagboeken. Hierin zijn fragmenten opgenomen uit dagboeken van mensen die de bevrijding van Oss hebben meegemaakt. Dit zijn heel verschillende auteurs; een pater, een frater en twee inwoners van Oss. Deze publicatie zal na de lezing te koop worden aangeboden.

Entree is gratis, reserveren is verplicht. Dit kan via tel. 0412-629101 of op dinsdag, woensdag, donderdag aan de balie van het Stadsarchief.Tentoonstelling

Broche van het Joodse meisje Nettie Wolff
In de studiezaal van het Stadsarchief is van 14 april tot en met
13 mei een kleinschalige tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie wordt ingezet voor het onderwijs, maar is voor iedereen toegankelijk. Er worden persoonlijke voorwerpen van Joodse slachtoffers getoond met toelichtende teksten en fotomateriaal. Ook zijn er foto’s van de bevrijding van Leo van den Bergh te zien. Het Stadsarchief is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en is gevestigd aan de Peperstraat 12 in het centrum van Oss.


Wandeltocht 4 mei langs Struikelstenen Oss

De Werkgroep Struikelstenen Oss organiseert weer een wandeltocht langs de Struikelstenen, voorafgaand aan de dodenherdenking. Op maandag 4 mei leidt de wandelroute langs een deel van de Struikelstenen in Oss. De wandeling vangt aan om 18.00 uur vanaf Goudmijnstraat 51. Deze route zal rond 19.00 uur eindigen bij het oorlogsmonument in de Nieuwe Hescheweg, waar aansluitend de dodenherdenking zal plaatsvinden om 19.15 uur. Voor deelnemers van de wandeling worden extra stoelen gereserveerd bij het oorlogsmonument.

Grote belangstelling voor de wandeling van 4 mei 2014
Ons volgen via de website

Deze nieuwsbrieven verschijnen steeds minder, toch kunt u ons volgen via de website. U kunt u aanmelden om op de hoogte gehouden te worden van de aanvullingen. Daarvoor moet u uw E-mailadres opgeven onderaan in de rechter kolom op de website. http://struikelstenenoss.blogspot.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten