dinsdag 13 januari 2015

Ellen Burka-Danby

Dr.Danby.


Na het vertrek voor het Nederlandse leger door Dr. Frank, nam Dr. Marguèrete Danby de praktijk waar aan Spoorlaan 66 in Oss.
Marguèrete Danby was een dochter van Paul Josef Danby (Dambitsch) en Rosie Danby-Goldstein.
Ze was arts en woonde voor, maar ook tijdens, de oorlog in het ouderlijk huis aan de Veronessestraat 3huis te Amsterdam. In 1946 nam zij wederom haar intrek in dit huis. Ze bleef hier wonen tot aan haar dood in 1990.(communityjoodsmonument.nl)
Hieronder het levensverhaal van haar jongere zus:

Andere tijden sport.

Ellen Burka, overleven op kunstschaatsen

De geboren Amsterdamse oud-kunstrijdster Ellen Burka-Danby (93) is in Nederland tamelijk onbekend, maar in Canada een ware legende. Ze leverde het land als coach talloze wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars. Daarnaast wist de Joodse Burka dankzij het kunstrijden het concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog te overleven. Speciaal voor Andere tijden sport kwam ze naar Nederland en ging ze voor het eerst terug naar Kamp WesterborkEllen Burka-Danby


Eerder is in Canada een uitgebreidere film van haar uitgekomen, die geproduceerd werd door haar dochter.


https://www.youtube.com/watch?v=2302Tb65Wqo1 opmerking:

  1. You can use kaftans dresses but of course you need to be a woman to do it. These dresses are ideal when you go to Muslim countries as they are often required to some women on amanis.com.

    BeantwoordenVerwijderen