dinsdag 27 mei 2014

OverdrachtDe Opdracht is volbrachtOp zaterdagmiddag 24 mei jl. hebben Jan de Jonge uit Oss en Charles Grunwerg uit Sheffield Engeland, elkaar ontmoet voor een speciale overdracht.
In de Tweede Wereldoorlog woonde Jan
in de Rozenstraat op nummer 27, naast de familie Grunwerg die in de oorlog werd afgevoerd en vermoord
Op donderdag 10 april jl. werden voor Rozenstraat 29 vijf Struikelstenen gelegd voor Markus Grunwerg, zijn vrouw Gittel Taube Grunwerg-Ziffer, hun beide kinderen Gershon en Anna en de kamerbewoner Szijja Froin Altszuler. Bij deze steenlegging konden de nabestaanden van een neef van Markus Grunwerg niet aanwezig zijn. Dat was voor Jan een grote tegenvaller. Hij is al lang op zoek naar mogelijke nabestaanden van zijn oudburen.

Toen Jan een jaar of vijf was, kreeg zijn vader van Markus de buurman een gouden horloge in bewaring. Dit Joodse gezin werd opgeroepen. Ze zouden een tijdje wegblijven en ze zouden het wel zwaar krijgen. Zo’n gouden zakhorloge paste daar niet bij. Jan's vader heeft het altijd trouw bewaard en toen hij te oud werd, gaf hij het aan zijn oudste zoon, die het later weer aan zijn jongste broer in bewaring gaf. Die jongste broer is Jan, die het als een opdracht heeft opgevat om familie van Markus te achterhalen. De zoektocht bracht hem in Polen, Hongarije en Israël. Echter zonder enig resultaat.

In 2013 tipte zijn vrouw hem om naar de voorlichtingsavond over de Struikelstenen te gaan. Het eerste contact tussen Jan en de Werkgroep Struikelstenen Oss werd gelegd op deze avond die plaatsvond in de bibliotheek.

Charles Grunwerg was al jaren op zoek naar familieleden. Zijn geluk was dat deze naam weinig voorkomt met deze schrijfwijze. Hij vond wel familie in Israël, maar zij hadden hun naam gewijzigd toen ze zich vestigden in Israël. Op een gegeven moment ontdekte hij ook de website van de Struikelstenen Oss.

Afgelopen zaterdag was het dan zover. De ontmoeting tussen de twee families werd een feit. Het was een ware opluchting voor Jan, dat zijn opdracht vervuld werd. Charles was ook blij dat het familiestuk weer in hun familie terugkwam en dankte iedereen daar hartelijk voor.
Van deze overdracht zijn filmopnamen gemaakt door de Filmclub Oase Oss, die het geheel gaat verwerken in hun film over de Struikelstenen in Oss.
Na de overdracht is nog een bezoek gebracht aan de Struikelstenen voor Rozenstraat 29.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten