vrijdag 28 juni 2013

Struikelstenen uitgesteld!Struikelstenen uitgesteld!

Het leggen van de struikelstenen in Oss, gepland op 2 en 3 juli is uitgesteld. Het is de leverancier niet gelukt om de gedenkstenen op tijd klaar te hebben.

De werkgroep Struikelstenen Oss is al driekwart jaar bezig om voor de 256 Ossenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord een struikelsteen te realiseren.
Twee jaar geleden zijn er 56 steentjes geplaatst in Goudmijnstraat, Dr.Hermanslaan en Spoorlaan.
In juli 2013 stonden de resterende 200 stenen op het programma. De benodigde financiën zijn bijeengebracht door nabestaanden, sponsoren, scholen, bedrijven en instellingen.
In januari zijn alle gegevens
van de slachtoffers aangeleverd aan het Duitse project Stolpersteine en is de bestelling geplaats. In de eerste week van juli zouden de stenen worden gelegd, door de kunstenaar Gunter Demnig en leerling-stratenmakers van Stivako. In deze themaweek zou ook een tentoonstelling in het gemeentehuis plaatsvinden, verschillende lezingen o.a. door nabestaanden, rondwandelingen langs de gedenkstenen en een receptie.

Een maand geleden liet de leverancier weten dat hij van de bestelling maar de helft op tijd af kon hebben. De werkgroep heeft toen besloten om het programma in tweeën de delen. In juli zouden in 1 ½ dag 100 stenen worden gelegd, waarbij ook de kunstenaar aanwezig zou zijn. De resterende stenen zouden in september of oktober door de leerling stratenmakers worden gelegd. Tentoonstelling en receptie zouden tot het najaar worden uitgesteld.
Met de leverancier is overleg geweest over welke stenen voor 1 juli klaar zouden zijn. De werkplanning en routing zijn hierop aangepast. De nabestaanden van de families van deze adressen en de donateurs zijn ingelicht en uitgenodigd.

Nu deze week 100 stenen zijn bezorgd blijkt dat de leverancier zich niet heeft gehouden aan de afgesproken volgorde. Struikelstenen van families van wie sprekers zijn uitgenodigd zijn niet geleverd en er zijn wél stenen geleverd van adressen die voor het najaar gepland stonden.
Het is op deze korte termijn niet mogelijk om het programma -opnieuw- om te gooien.
De werkgroep ziet tot haar grote teleurstelling geen andere mogelijkheid dan het project helemaal uit te stellen tot alle stenen écht klaar zijn.

Voor de werkgroep staat een zorgvuldige en waardige ceremonie bij de plaatsing van de Struikelstenen voorop. Het leggen zelf en het gedenken met nabestaanden dient op een respectvolle manier te gebeuren. Dit kunnen zij nu niet meer garanderen. Met het Stolpersteine-project in Duitsland wordt nu stevig overlegd over garanties dat binnen afzienbare tijd alle 200 struikelstenen in Oss kunnen worden gelegd, gedeeltelijk door kunstenaar Gunter Demnig, en gedeeltelijk door de leerlingen van de stratenmakersopleiding.

De burgemeester maakt de weg vrij op 23 juli 2011
Burgemeester H. Klitsie houdt vooraf een bewogen toespraak
Gunter Demnig 23 juli 2011
Dtv hierover

Geen opmerkingen:

Een reactie posten