dinsdag 26 juni 2012
Nieuwsbrief Struikelstenen Oss,

nr 1

Juni 2012

Nieuwe werkgroep 
In april 2012 is een nieuwe werkgroep struikelstenen gevormd in Oss.
De werkgroep is opgericht door twee leden van de vorige werkgroep uit de Dr Hermanslaan, Tjeu van Hout en Nico Schouten, plus een nieuw lid, Petra de Ruijter. Het doel is plaatsing van struikelstenen in andere straten van de stad Oss, dan waar ze al liggen. Het gaat om 190 nieuwe stenen. Mogelijk enkele meer.
Aanleiding voor de vorming van een nieuwe werkgroep is de tentoonstelling in bibliotheek Maasland, van 27 april t/m 16 juni 2012. Meer informatie hierover is te vinden op de website http://struikelstenenoss.blogspot.com/
Op de website zijn de straten en huisnummers vermeld met de namen van de slachtoffers die zoals nu bekend daar hebben gewoond.

Contact leggen met nabestaanden
De werkgroep wil graag nabestaanden op de hoogte brengen van het project. Het is echter lastig in kaart te brengen wie het zijn en hoe ze kunnen worden bereikt. Lezers van deze nieuwsbrief die ons hierover informatie kunnen geven vragen wij dit zo snel mogelijk te doen.
Informatie kan je per e-mail doorgeven op het mailadres:

struikelstenenoss@gmail.com.

Informatie over de slachtoffers
De werkgroep vindt het van belang dat er meer informatie beschikbaar komt dan de gegevens die worden vermeld op een steen. We stellen ons voor dat net als bij de plaatsing op 23 juli 2011 een tentoonstelling wordt ingericht waarbij meer informatie over het leven van de slachtoffers wordt vermeld. Of van ervaringen van anderen (buren, vrienden, kennissen) met deze mensen. Denk hierbij ook aan foto’s.
In de tentoonstelling die is ingericht in de bibliotheek is te zien hoe informatie is gebracht over de slachtoffers uit de Dr Hermanslaan, de Spoorlaan en de Goudmijnstraat.
Lezers die meer informatie hebben of anderen kennen met meer informatie kunnen ons hierbij helpen. Aarzel niet als je iets weet maar betwijfelt of het van belang is. Bespreek het eventueel door te bellen naar het nummer 0412 – 626712, het nummer van Nico Schouten en Conny Leijten.
Jullie kunnen ook de taak op je nemen zelf op onderzoek uit te gaan voor bepaalde families. Laat dit ons wel weten om dubbel werk te voorkómen.
Tip: Kijk eens op www.kranten.kb.nl .
Een voor ons al bekende bron is: www.joodsmonument.nl .

Plaatsing wanneer?
Het is nu nog niet bekend wanneer de volgende stenen worden geplaatst. Gezien het aantal zullen er meer dagen nodig zijn, en mogelijk gespreid over een langere periode. Waarschijnlijk wordt er al iets gepland in het voorjaar van 2013. Hierover is contact met Gunter Demnig.

Burgemeester Buys
De nieuwe burgemeester Wobine Buys heeft een rondwandeling langs al geplaatste stenen bijgewoond op 27 april. Zij was er met gasten uit Den Haag. De rondwandeling moet indruk hebben gemaakt, want kort daarna, bij de dodenherdenking op 4 mei, meldde zij in haar toespraak het bestaan van de struikelstenen.

Lezing 14 mei
De lezing met powerpoint presentatie door Conny Leijten in bibliotheek Maasland is door 35 mensen bijgewoond. Conny gaf een uitgebreid verhaal over de slachtoffers voor wie stenen zijn gelegd. Daarbij kwamen ook ervaringen in kamp Vught en kamp Westerbork ter sprake.

Giften
De nieuwe stenen kosten € 120 per stuk. Meer dan vorig jaar omdat er helaas BTW (Mehrwertsteuer) bijgekomen is.
Vorig jaar kon een flink deel van de kosten gefinancierd worden uit de verkoop van het boek ‘Dr Hermanslaan, gewoon een bijzondere straat’. Nu zullen er veel meer giften binnen moeten komen. De werkgroep gaat een beroep doen op enkele speciale fondsen, maar verwacht dat daarnaast toch veel particuliere donaties nodig zijn.
De werkgroep is inmiddels als ‘vereniging met beperkte bevoegdheid‘ geregistreerd bij de Kamer van Koophandel om voor steun uit fondsen in aanmerking te komen. Ook is er een bij de nieuwe status passende rekening aangevraagd. Het nieuwe rekeningnummer is:

3863.10.270 t.n.v. Werkgroep Struikelstenen Oss, Oss.

Meld eventueel of de gift voor bepaalde stenen van bepaalde slachtoffers bedoeld is. Dat kunnen we op de website zetten.
Het verzoek aan de belastingdienst om voor een ANBI-Status (belastingaftrekbaarheid van giften) in aanmerking te komen is positief beschikt: De Werkgroep Struikelstenen Oss wordt vanaf 10 april 2012 aangemerkt als een ANBI.

Nico Schouten
Voorzitter Werkgroep Struikelstenen Oss

Geen opmerkingen:

Een reactie posten