maandag 19 maart 2012


Het Struikelstenen Project 
Stolpersteine of Struikelstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). 
Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Stolpersteine (in het Nederlands Struikelstenen) zijn kleine keien van 10 x 10 cm met een bronskleurig plaatje. Hierin staan naam, geboortejaar,datum en plaats van de deportatie van een nazislachtoffer. Deze 'struikelstenen' herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, Jehova's getuigen, homoseksuelen, en euthanasie- slachtoffers. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. 

In Nederland in bijna 40 steden. 
In 2011 waren er al meer dan 30.000 stenen geplaatst in o.a. Duitsland, Polen, Oostenrijk en Nederland. In Nederland liggen in bijna 40 steden en dorpen Stolpersteine. In Oss zijn er 56 geplaatst op 23 juli 2011.
Gunter Demnig
Gunter Demnig (Berlijn 1947) studeerde kunstpedagogie en industrieel design. In 1985 opende hij zijn eigen studio in Keulen en werkte aan talloze lokale projecten. Sinds 1994 is hij ook betrokken bij het IGNIS Cultureel Centrum aldaar. Zijn bekendste  project is de door hem gestarte actie Stolpersteine voor alle slachtoffers van Nationaal- socialisme.
In 1996 vond de eerste (min of meer illegale) plaatsing plaats van Stolpersteine in Berlijn-Kreuzberg en Keulen en in 2000 ging het Project Stolpersteine officieel van start. Voor zijn werk ontving Gunter Demnig talloze onderscheidingen o.a. de Obermayer German Jewish Award en de Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland. Op 23 mei 2008 werd hij door de Duitse Regering onderscheiden met de benoeming tot ambassadeur voor democratie en tolerantie (Botschafter für Demokratie und Toleranz).


Meer informatie:

Werkgroep Struikelstenen Oss
Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is


Geen opmerkingen:

Een reactie posten