donderdag 15 oktober 2015

dinsdag 6 oktober 2015

Vluchtelingen

Hoe stond Nederland in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw tegenover vluchtelingen?




maandag 6 juli 2015

Wandelgids Oss



Voor wie eens een wandeling door Oss wil maken langs de Struikelstenen, er is een wandelgids te koop met vier routes.


zaterdag 9 mei 2015

4 mei herdenking 2015

Evenals vorig jaar is nu weer een ronde gemaakt langs een aantal Struikelstenen in Oss. Dit was weer een waardige voorbereiding op de dodenherdenking bij het vrijheidsmonument.
Vorig jaar werden de Struikelstenen ten zuiden van het spoor aangedaan, omdat die zo dicht mogelijk bij het bevrijdingsmonument liggen. Nu bleek dat ook wat verder weg gelegen Struikelsteentjes ook bezocht kunnen worden. In drie kwartier tijd is de route 1 in het boek 'Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss' gelopen, zodat men ruim op tijd bij het monument aanwezig was om de plechtigheid daar te volgen.
Tijdens de wandeling werden bij elk adres de namen van de slachtoffers voorgelezen, daarna werd bij elke Struikelsteen een klein steentje neergelegd. Dit werd gedaan naar een Joods gebruik; bij een graf worden geen bloemen neergelegd, dit symboliseert te veel het vergaan, maar een steentje. Alle mensen waarvoor in Oss een Struikelsteen is neergelegd, waren Joods.








vrijdag 10 april 2015

Voor het te laat is!

Wie kent de namen van de personen op bijgaande foto?
De foto van de Openbare School in de Eikenboomgaard, is gemaakt in juni 1941.
Van veel mensen is dit de laatste foto geweest, want ze hebben de oorlog niet overleefd.
Door op de foto te klikken kun je hem vergroten. Onder dit artikel kunt u uw opmerkingen plaatsen.
Klik daarvoor op "opmerking"




 Voor nog een andere foto zie:weet-het-nog

zondag 29 maart 2015

Nieuwsbrief 8







Nieuwsbrief Werkgroep Struikelstenen Oss nr 8





Stadsarchief en Werkgroep Struikelstenen Oss:
de Tweede Wereldoorlog
Hoes van de DVD
Maandag 16 maart vond de voorvertoning plaats van de film ‘Ik ken hun namen’ over het lot van Joodse Ossenaren in de Tweede Wereldoorlog.  Deze film werd gemaakt op verzoek van de Werkgroep Struikelstenen Oss. Regisseur Henri Schuurmans en andere leden van Filmclub Oase maakten deze film naar aanleiding van de 263 Struikelstenen die in Oss zijn gelegd voor de slachtoffers van de Holocaust. Het scenario is geschreven door Conny Leijten, auteur van het boek ‘Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss’. De dvd is voor € 10 te koop bij het Stadsarchief aan de Peperstraat en de VVV in de Spoorlaan.




Film ‘Ik ken hun namen’

In de film vertellen Ossenaren wat zij zich herinneren van de Joodse families die voor en tijdens de oorlog in onze stad woonden. Het overgrote deel van hen is gedeporteerd naar de vernietigingskampen en daar vermoord. Er komen ook drie Joodse kinderen van toen, die de oorlog hebben overleefd, aan het woord over hun ervaringen op onderduikadressen.
Paul Spanjaard, historicus en beleidsmedewerker van de gemeente Oss vormt de verbindende

vrijdag 13 februari 2015

Film

Ik ken hun namen

Op verzoek van de Werkgroep Struikelstenen Oss heeft Filmclub Oase over de Struikelstenen in Oss een film gemaakt.

 

Op maandagmiddag 16 maart 2015 wordt in het Stadsarchief Peperstraat 12 in Oss, de film voorvertoond alléén voor genodigden.

Daarna komt er een DVD van de film in de verkoop.


vrijdag 6 februari 2015

Kamp Vught


Kunt u dit bericht niet goed lezen? Bekijk het in uw browser.

Bezoek ook barak 1B
'Als muren konden spreken'
In de gerestaureerde kampbarak is de expositie over de (na)oorlogse geschiedenis: geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Extra geopend in voorjaarsvakantie!
> lees meer

   


 

'Kindsoldaat van hitler'
10 februari in Theater de Speeldoos:
Herbert Curiël (87) meldde zich als jongen bij de Kriegsmarine. Hij belandde op een mijnenveger bij de Oostzee, en de oorlog achtervolgde hem de rest van zijn leven. Filmmakers Marga van Praag en Hans Polak geven toelichting op 'Kindsoldaat van Hitler'.
> lees meer